sâmbătă, 3 aprilie 2010

Un Paste Fericit...

Ne mai bate o sarbatoare la usa si ca si celelalte, presupune un efort suplimentar in a sarbatori fara cusur o zi intreaga, poate chiar doua. Ce inseamna aceasta Sarbatoare a InvieriiDomnului? Pana acum cativa ani, presupunea iesirea la biserica in gasca, uneori si la denii, alteori doar la "luatul luminii", uneori si spovedirea (in gasca, pentru ca asa se poarta la ortodocsi, trebuie sa adua si vecinul pacatele tale, ca altfel cum ar afla tot satul ce fel de om esti?) alteori doar fumatul tigarii in fata bisericii, in orice caz, activitate intensa in jurul unei Biserici! Distractia incepea abia dupa ce luam lumina, deoarece de cele mai multe ori, ne luam la intrecere pentru a vedea cine este in stare sa ajunga in parcarea blocului fara a i se stinge lumanarea. Desigur, in graba noastra spre casa se intampla de multe ori sa ramanem toti fara de lumina, insa lungul sir de stelute care se forma de-a lungul strazii ne oferea intotdeauna o flacara de la care sa ne putem continua micul joculet. Traditia in familia mea (si in familia unui anume fost, acela fiind singurul Paste pe care nu l-am facut acasa) este ca dupa slujba de la Biserica din noapte Invierii, sa ciocnim ouale rosii in familie, sa mancam o bucata de pasca si cozonac. Dimineata ne trezeam cu totii si ne spalam pe fata cu apa in care puneam de cu seara un ou rosu si apoi incepeam sa ne facem fiecare de lucru pe la masa de Paste. A doua zi de Paste aveam fini in vizita sau mergeam noi la nasi. In orice caz, Sarbatoarea Pascala era un amalgam de mici evenimente pe care inceercam sa le apreciez la maxim. Asta in urma cu ceva ani.
In schimb acum, cand am mai crescut in varsta (si in inaltime/greutate/plete) realizez ca evenimentele acestei sarbatori nu mai sunt atat de importante. Deniile sunt inlocuite de curatenia generala, cumparaturile si prepararea mancarurilor, spovedania nu isi mai are locul si Dumnezeu te aude cand ai pareri de rau si fara a fi intr-o Biserica. Ma uit la mama mea si ma intreb cum reuseste sa le faca pe toate!!! Cel mai bun fel de mancare pe care stiu sa il fac sunt CARTOFII PRAJITI (intre noi fie vorba, imi ies chiar deliciosi, dar totusi!), asa ca ma gandesc cu teama la zilele in care ar trebui sa stiu sa fac miel la cuptor, drob, pasca, cozonac! Nici macar o amarata de mamaliga nu sunt in stare sa pregatesc. Cand ma uit la mama mea prin prisma unui om destul de matur, realizez ca a dus o munca titanica. Acum este mai bine, ca o mai ajut si eu la o curatenie, la un inrosit de oua (da mami, stiu ca nu le-am inrosit eu anul asta.. iarta-ma :D), dar inainte, cand trebuia sa aiba grija de 3 copii si sa aiba si totul gata in noaptea de Paste? Iti multumesc mama!
Insa sunt traditii care inca nu s-au schimbat, in noaptea de Inviere ne strangem toti la masa pentru a ciocni oua si in prima zi de Paste ne sarbatorim impreuna!
Cu asta va doresc un Paste Fericit insotite de toate lucrurile ce nu se pot cumpara cu bani!

P.S : daca aveti vreo traditie de Paste pe care doriti sa o impartasiti... as fi bucuroasa sa o citesc :D

4 comentarii: