joi, 8 aprilie 2010

Murder is easy...

Avand in vedere ca am declarat sus si tare ca sunt cinefila, in ultimii ani am prins gust pentru filmele si serialele criminalistice (chiar documentare si carti), in care sunt prezentate motive si metode prin care un om ajunge sa omoare alt om. Ce au in comun toate acestea? Intotdeauna la sfarsit, omul cel rau este prins. (Desi mai sunt filme precum "The Green Mile" in care criminalul nu este prins de lege, ci de divinitate.). Care cred eu ca este realitatea in acest domeniu? Nu chiar toti porcii zboara si sunt multe crime "perfecte" care au ramas neelucidate de-a lungul anilor. Mai ales cu sistemul judiciar deficitar si deplorabil care este atat de mituit si manjit incat de multe ori acuzatul nu este si criminalul. Sau daca este prins, este cercetat in libertate sau primeste o pedeapsa infima doar de ochii presei. Deja nu se mai pune mare valoare pe cum sa scapi neprins, ci pe cine stii sa scapi nepedepsit!
Anyway, ce ma uimeste mereu la serialele astea este usurinta cu care minte toata lumea. CSI, Without a Trace, Bones, Jordan etc. in toate aceste seriale se ajunge la niste martori cheie care mint. Cum poti sa minti atat de lejer? Eu una ma inroseam cand stiam ca scriu aberatii la examenele de la facultate, nici nu imi imaginez cum poti sa minti lejer ca nu ai vazut deloc o persoana stiind ca in urma cu 20 de ore i-ai dat cu ranga in cap sau l-ai vazut ca s-a urcat in masina unui prieten!
Alt lucru interesant este ingeniozitatea de care dau dovada criminalii acestor filme. Daca ar fi la noi in Romania, nu ar fi atat de multe de spus, deoarece un caz comun este omorul la betie. Insa aburii alcolului nu ajuta si la gasirea unei solutii prin care sa se scape basma curata din situatie, asa ca de cele mai multe ori, criminalul se trezeste de dimineata cu politia pe capul lui si probabil toporul cu care a omorat vecinul in maini. In schimb la "ei" toti criminalii au stare de spirit si fac lucruri ingenioase cu cadavrele. Dupa ce i-a spart capul, i-a dat foc intr-un loc public pentru a se presupune ca a fost sinucidere in semn de manifestare. Dupa ce l-a sugrumat "din greseala" l-a spanzurat de un copac si a incercat sa ii schimbe imaginea dintr-un baiat cuminte intr-un baiat labil psihic. Dupa ce a prins prostituata, i-a scos organele si a ingropat-o in padure.
De la primul episod si pana acum, ma intreb oare cati criminali or fi luat nastere? Avand in vedere ca ti se serveste pe tava sistemul prin care sunt verificate probele. Mai este si Mr. Brooks in care ti se arata cum sa iti alegi victimele si cum sa scapi de ele. Ce ne opreste sa devenim cu totii criminali?

2 comentarii:

  1. =)) Mr. Broooks?.... Doamne, cred ca as putea sa comit crima perfecta... =)) Mr. Brooks, cel care mi-a traumatizat anii studentiei... totusi parca mi-e dor de vremurile alea

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) .. Hai mai copilu.. nu au fost decat cateva luni de vizionat acelasi film :D

    RăspundețiȘtergere