miercuri, 8 septembrie 2010

De la om la ... nimic!




Ieri a fost ziua in care am vazut stiri, filme si am discutat despre oamenii rai. Cand zic oameni rai, incerc sa minimalizez impactul pe care l-au avut asupra mea si asta pentru ca in primul rand aia nu au fost oameni, ci o specie mult sub animale, iar "rai" poate fi inlocuit foarte usor cu "brutali". 
Primul filmulet pe care l-am vazut ieri a fost pe site-ul lui Cabral si m-a socat pur si simplu. Eu stiu ca exista persoane care nu pot sta in preajma animalelor sau care au un ghimpe in spate cand le vad, dar absolut toti sunt impresionati de puii de catelusi!! Cum ar putea cineva sa ii trateze ca pe niste bile de golf si sa ii arunce in apa razand si filmand tot evenimentul? M-a dezgustat ce am vazut. Ma bucur ca nu cunosc astfel de salbatici, dar imi pare rau ca ei exista pe lume. Ce s-ar intampla daca, calaul ar primi acelasi tratament ca victima? Sa ii legam de maini si de picioare (ca sa nu se activeze nici un sistem de conservare) si sa ii aruncam in apa!Dar vai, nu putem face asta, deoarece ar fi un act de cruzime si torutura. Si totusi, sa ne uitam cu bine : asta e viitorul nostru. Nu sa ne inecam, ci sa traim printre creaturile astea dereglate!
Urmatoarea stire pe care am discutat-o a fost cea cu tanarul din Targoviste care l-a bagat pe unul in coma, tanar care cu cateva luni in urma o mai trimisese si pe gagica'sa la urgente. Probabil nu as fi mentionat ceva de aceasta stire, insa toata actiunea de sambata a avut loc intr-un pub in care fusesem cu o seara inainte. Recapitulare : animalul si-a batut gagik, a scapat fara nici o condamnare, revine la cateva luni sa il bata pe unu' care a facut prostia sa fie politist si sa frecventeze locurile cu interlopi. Am citit un comentariu in  pagina cu articolul, care mi-a ramas intiparit in minte "pai poate inainte sa moara, politistul aflat in COMA declara ca s-a batut singur!". Probabil chiar asa o sa se intample. Avand in vedere ca bestia "knows people that know people", exista o mare posibilitate ca in loc de puscarie sa primeasca "a one way trip to Hawai". Ce m-a surprins si ma termina psihic este : daca la 21 de ani deja ai asa ceva la activ, inseamna ca la 40 o sa fie maimuta aia care asculta ordinele sefului de clan si nu il mai intereseaza unde si in cine da.
Si acum sa vorbesc despre marele film pe care l-am vazut cu fetele si George (nu va suparati, dar avand in vedere ca era singura prezenta masculina de pe meleagurile noastre, cred ca merita a-i fi mentionat numele). The Experiment este un film in care este prezentat experimentul "Falsei Inchisori" al lui Philip Zimbardo. Cea mai buna descriere a acestui experiment o veti gasi aici 
Psihosociologul prof. Univ. Dr. Septimiu Chelcea scrie în recenzia pe care o face cărţii lui Philip Zimbardo: „Viziunea lui despre individ şi societate este tulburătoare: suntem posibili criminali şi trăim într-o eră a uciderii în masă. În ultima sută de ani, mai mult de 50 de milioane de oameni, civili şi militari, au fost ucişi sistematic prin hotărârile guvernelor”.
„Răul constă din comportamentele intenţionate care urmăresc să producă suferinţă, abuzuri, înjosire, dezumanizare sau distrugerea fizică a unor persoane nevinovate - sau folosirea autorităţii şi puterii oferite de sistem pentru încurajarea sau acceptarea acestor practici” - Philip Zimbardo.
 As fi vrut sa scriu si sa descriu mai bine ce se intampla in experiment, insa cred ca frazele de mai sus exprima foarte bine concluzia, care este totusi cea mai importanta. 
Stiam ca valorile fiecarui om se pot schimba foarte rapid, dar in lumea mea perfecta, schimbarile aveau loc din cauza unor evenimente tragice, si nu din cauza unei uniforme.
Lectia pentru ziua de azi?  Omul este om pana nu mai este om.

Later edit : la urmatorul link puteti vedea documentarul cu privire la experimentele lui Milgram si a lui Zimbardo : link


P.S: cei slabi de inger ar face bine sa nu se uite ...

3 comentarii:

  1. Am văzut-o şi eu pe vaca aia... îmi venea să o leg acolo pe jos şi să-i tai frumos mâinile şi apoi să o arunc în apă. Stupid cunt că iar m-am enervat x-(

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu am reusit sa ma uit decat foarte putin la filmulet, deoarece mi se pare o atrocitate. Daca ar fi in State toata treaba, astia ar face inchisoare multi ani, dar cum in Romania poti scapa cu mult mai multee, copii vor primi decat niste priviri pline de repros din partea unor trecatori... GRRRRRRRRRR!

    RăspundețiȘtergere
  3. Urat filmulet, ... probatil si la ea in casa tot asa se porta.

    RăspundețiȘtergere