joi, 24 februarie 2011

Alb-Negru

Goran Bregovic - Black Cat White Cat



Stau tolanita in pat cand aud vecinii de la camera de langa care ies distrati pe hol. Ma uit cu jind la castile care se afla pe masa, dar sila este prea mare si incerc sa ma uit la film, desi ii aud vorbind de parca s-ar afla langa mine si nu ne-ar desparti o usa. Rad zgomotos si bat din palme. Ciudat, ma duce cu gandul la maimutelele pe care le-am vazut intr-un film, in care acestea erau comparate cu femeile. Da, un misogin extrem s-a gandit la asta, deoarece un om normal daca ar sta alaturi de mine acum, ar ajunge la concluzia ca e gresit sexul pe care l-a asemuit.
"Cioaro, iesi afara" se aude vocea ragusita a unuia si rasul infundat al celorlalti. Incruntata, pun pauza filmului si  ma asez normal in pat, ciulind urechile. Poate o fi porecla stupida a unuia dintre ei. Din pacate nu! Ii aud batand cu putere in usa colegilor de la cealalta camera, in care locuiesc 2 baieti negri din Nigeria, batand dupa cum spuneam si urland "Cioara, nu auzi? Nu intelegi romana? Prostule! Cioara, ce cauti in Romania daca nu stii romana?". Simt cum un val de furie creste in mine si incep sa tremur adunandu-mi totusi curaj pentru a iesi afara. Pana la urma, oricat de multi or fi si oricat de beti, s-o gasi unu sanatos care sa nu ii lase pe ceilalti sa ma bata, nu?. Cand sa pun mana pe clanta, se aude usa nigerienilor deschizandu-se si vocea calma a unuia dintre ei "What's up man?". 
"Da'te dracu de prost, ce cauti cioroiule in Romania?" isi continua mai sus mentionatul idiot ideea.
"I can't understand what you say!" se aude dinspre vecin si dupa glas nu pare nicidecum intimidat de baietii stransi gloata la usa lui.
"Da'l dracu ma, nu vezi ca e prost" intervine unul dintre romanasii perfecti, vazand probabil ca idiotul se incinge si probabil sare la bataie. 
"Ai dreptate! Cioara ordinara, mars la tine'n tara!" incepe sa cante idiotul si alaturi de ceilalti intra in camera.
Ma uit la clanta pe care o tin in mana si ma intreb de ce trebuie sa fac parte dintr-o asemenea natie? Imi vine sa plang cand ma gandesc ca se presupune ca am evoluat atatia ani si multi dintre noi sunt de fapt inca la acelasi stadiu mental ca al unui taran rasist care nu facea deosebirea intre un om si o lopata, ba mai mult credea ca lopata ii este mai de folos decat omul. 
De ce se presupune ca am ajuns la democratie daca inca sunt atat de blamati negrii sau alte natii mai colorate decat noi? In caminul in care stau, negrii sunt vazuti ca niste oameni galagiosi a caror mancare pute. Eu ii am langa camera mea si va spun sincer ca de multe ori, vecinii mai sus mentionati sunt mai galagiosi intr-o seara decat au fost nigerienii de cand m-am mutat! Si mancarea lor pute? Dar cand se prajeste ceapa noastra cea de toate zilele sau carnatii sau ficateii? Astea nu put, pentru ca sunt romanesti? Sau cum?
Sper ca intr-un viitor apropiat sa nu mai judecam atat de mult oamenii dupa culoarea pielii, dupa faptele lor!

2 comentarii:

  1. Da....ce pot sa zic...tipic romanesc..Unii nu stiu decat atat, pur si simplu nu ai ce sa le ceri. E trist ce se intampla. Si daca se duc romanii in alte tari si sunt injurati se mira de ce. Uite de-asta. :|

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, nu ar trebui sa mai fie tipic romanesc! Se presupune ca am ajuns la stadiul la care noi, generatia tanara, nu mai suntem condusi de legile rasiste ce existau intr-un timp si noi, generatia tanara, nu ar trebui sa catalogam o natie, pentru simplu fapt ca suntem niste mucosi care abia incepem sa ne traim viata! Si da, ai dreptate! Este trist!

    RăspundețiȘtergere